Belangrijkste regels en beste plekken om vuurwerk te kopen!

Vuurwerk, een mooi fenomeen dat we in Nederland maar 1 per jaar keer meemaken. In Nederland mag vuurwerk namelijk alleen afgestoken worden op oudjaar tot nieuwjaar. In dit artikel vindt je de belangrijkste regels en de plekken waar je het mooiste vuurwerk kan kopen.

De belangrijkste vuurwerkregels

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

In Nederland mag er alleen vuurwerk afgestoken worden op (oudjaar) 31 december vanaf 18u in de avond tot (nieuwjaar) 1 januari 2u in de nacht. Begin je te vroeg of ga je te lang door dan mag er beboet worden. Een boete is EUR 100,- en ook wordt al het vuurwerk wat je nog hebt ingenomen. Dit kan dus betekenen dat je helemaal geen nieuwjaar kan vieren.

Wanneer mag je vuurwerk kopen?

Vuurwerk mag verkocht worden in de dagen 29, 30 en 31 december. Eerder dan deze dagen mag er geen vuurwerk gekocht en verkocht worden. Als 29, 30 of 31 december op een zondag valt mag er op deze dag geen vuurwerk verkocht worden. Omdat er dan 1 dag uitvalt is het wel toegestaan om op 28 december vuurwerk te verkopen en te kopen.

Hoe oud moet je zijn om vuurwerk te kopen?

Vuurwerk mag alleen gekocht worden door personen ouder dan 16 jaar, heel zwaar vuurwerk mag alleen aan personen aan ouder dan 18 verkocht worden. Categorie F1 vuurwerk ook wel bekend als kindervuurwerk mag vanaf 12 jaar gekocht worden. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes en ijsfonteinen. Deze zijn het hele jaar te koop bij bijvoorbeeld de HEMA. 

Mag illegaal vuurwerk?

Het spreek voor zich maar illegaal mag niet gekocht, afgestoken of in bezit zijn van een persoon. Illegaal vuurwerk voldoet niet aan de wettelijke eisen en is gevaarlijk voor de afsteker en zijn omgeving. Illegaal is vaak snel te herkennen aan de verpakking, deze is vaak niet Nederlands en niet goed leesbaar. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn vlinders, mortierbommen en lawinepijlen. Het in bezit hebben van illegaal vuurwerk is strafbaar. Meer informatie? Klik dan hier en vraag het de politie!

Mag ik vuurwerk in het buitenland kopen?

Vuurwerk in het buitenland kopen mag maar moet 48u voor invoer naar Nederland gemeld worden bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit kan online maar is een lang en moeizaam proces, het wordt daarom aangeraden om vuurwerk in Nederland te kopen.

Mag vuurwerk online besteld worden?

Wil je vuurwerk online bestellen? Dat kan maar dan moet je het wel ophalen. Vuurwerk mag namelijk nooit thuisbezorgd worden. Vuurwerk wel laten thuisbezorgen is strafbaar en levensgevaarlijk. Vuurwerk laten bezorgen is namelijk niet alleen gevaarlijk voor de bezorger, stel het gaat af tijdens de bezorging, maar kan ook schade toebrengen aan mensen en goederen tijdens het verwerken. De gevolgen van wel thuis laten bezorgen kunnen hoge straffen zijn, zoals een gevangenisstraf, het krijgen van een strafblad of uitzetting van de woning. Meer informatie over is te vinden www.politie.nl of het OM.nl.

Hoeveel vuurwerk mag je bezitten?

Je mag maximaal 25 kilo vuurwerk in huis hebben. Dit aantal geldt alleen voor particulieren, bedrijven mogen meer in bezit hebben. Mocht je vuurwerk over hebben dan mag dit bewaard worden tot volgend jaar, maar dan wel op een afgesloten plek. Ook mag dit niet meer dan 25 kilo zijn.

Waar vind je het mooiste vuurwerk?

Op onder andere Vuurwerkplanet kan je vuurwerk bestellen en afhalen in je eigen omgeving. Vuurwerkplanet is al 10 jaar de grootste online vuurwerkwinkel van Nederland en heeft niet alleen vuurwerk van topkwaliteit maar is ook aangesloten op meer dan 400 afhaalpunten door heel Nederland. Wil je geholpen worden met het uitkiezen van vuurwerk? VuurwerkExpert heeft meer dan 200 vuurwerk experts beschikbaar door heel Nederland die kunnen helpen met het samenstellen van de mooiste vuurwerkpakketten.

Wat vind jij ervan?

Leave a reply

HOSU
Compare items
  • Total (0)
Compare