Elektrische sigaret of traditioneel roken?

E- sigaretten, een nieuwe trend onder rokers. In Amerika is het al langer een grote hit. E- sigaretten worden gebruikt door rokers om te stoppen met traditioneel roken. Waarom het een met het ander vervangen denk je dan? Dit omdat de e- sigaret is in eerste instantie ontworpen om rokers snel van nicotine te voorzien zonder de roker bloot te stellen aan de vele schadelijke chemicaliën die zich in de ‘gewone’ sigaretten bevinden. Maar hoe minder schadelijk zijn e- sigaretten? Voor dit artikel hebben we een paar feiten verzameld over e-sigaretten. 

E- sigaretten: de feiten

E- sigaretten zijn vrij nieuw op de (Nederlandse) markt maar bestaan al sinds 2005. E- sigaretten worden daarnaast ook niet gebruikt en zijn minder bekend onder rokers. Door de jaren heen is er wel steeds meer aandacht voor de e-sigaret en worden er steeds meer onderzoeken naar gedaan. Maar niet dit is nog steeds niet genoeg om er het als volledige tegenhanger van traditionele sigaretten te zien.

Wat is een e- sigaret

De e – sigaret, is een op batterijen werkend apparaat dat nicotine en niet-nicotineoplossingen verdampt die de gebruiker kan inhaleren. De e- sigaret heeft als doel de roker het gevoel te geven van het inademen van tabaksrook maar dan zonder de rook. De meeste e-sigaretten zijn herbruikbaar, met vervangbare en navulbare cartridges en sommige zijn wegwerpbaar. Alle e-sigaretten zijn er met en zonder nicotine.

De e- sigaret is in eerste instantie ontworpen om rokers snel van nicotine te voorzien zonder hen bloot te stellen aan de vele schadelijke chemicaliën die zich in de ‘gewone’ sigaretten bevinden. Juist om deze reden gebruiken rokers de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen.

Om de e-sigaret en de traditionele sigaret te vergelijken zijn er veel aspecten waar er rekening mee wordt gehouden. De bekendste aspecten worden in dit artikel besproken.

E- sigaret versus roken: chemicaliën

Het grootste verschil in het roken van traditionele sigaretten of e- sigaretten zitten vooral in de hoeveelheid chemicaliën. Maar of je nou rook of damp inhaleert, in beide gevallen is er sprake van mogelijke gezondheidsimplicaties. Wel zijn de gezondheidsimplicaties voor rokers meer bekend omdat hier al jaren onderzoek naar is gedaan. 

Chemicaliën en traditionele sigaretten

Tijdens het roken komen er bij de verbranding duizenden chemicaliën vrij. Hiervan zijn er meer dan 20+ bewezen kankerverwekkend. 

Hiervan zijn de bekendste:

Nicotine – de verslavende chemische stof, geeft de gebruiker de wens om meer te willen. 

Wanneer mensen zeggen dat ze verslaafd zijn aan roken, zijn ze verslaafd aan nicotine.

 • Lood
 • Ammonia
 • benzine
 • Koolmonoxide
 • nitrosamines

Bovengemelde chemicaliën hebben een sterke link naar levensbedreigende ziektes zoals kanker, hart en longaandoeningen. 

E- sigaretten en chemicaliën

Anders dan bij traditionele sigaretten wordt er bij een e-sigaret niks verbrandt en komen er daardoor minder schadelijke chemicaliën vrij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koolmonoxide, lood en benzine. Een e-sigaret produceert namelijk damp en ondanks dat er niet voldoende onderzoek is gedaan naar e damp kan er wel geconcludeerd worden dat er minder kankerverwekkende stoffen vrijkomen. In e-sigaretten zijn maar enkele schadelijke chemicaliën te vinden, de bekendste zijn:

 • Nicotine – let wel, er zijn ook e-sigaretten beschikbaar zonder nicotine
 • Propyleenglycol
 • Plantaardige glycerine
 • aceetaldehyde
 • nitrosamines

Alle andere gevonden chemicaliën zijn meestal gerelateerd aan het smaakproces, Veel van deze zijn van voedselkwaliteit en zijn meestal veilig om te inhaleren.  Maar ook hier is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan om dit helemaal zeker te weten.

E-sigaretten en batterijen

Ondanks dat e-sigaretten beduidend minder chemicaliën bevatten zijn er wel andere gevaren. Zoals exploderende batterijen. De meeste batterijen exploderen tijdens het opladen en het gebruik. Dit heeft vaak te maken met het gebruikt van bijv. onjuiste batterijen en te lang opladen.

Kosten

Er zijn grote prijsverschillen tussen e‑sigaretten: van €5,- en tot meer dan €100. Een wegwerpbare e‑sigaret van €5,95 die goed is voor 300 trekjes, leidt tot een bedrag van €0,02 per trekje, terwijl een traditionele sigaret van ongeveer €5,50 voor 19 sigaretten, goed voor 19×13=247 trekjes, eveneens leidt tot een bedrag van €0,02 per trekje.

Er is een voortdurend debat over de vraag of e- sigaretten veilig zijn. Hier kan helaas door gebrek aan onderzoek helaas geen antwoord op gegeven worden. Wel kunnen we het volgende zeggen:

“E-sigaretten  bevatten geen of minder verschillende schadelijke en potentieel schadelijke bestanddelen in vergelijking met traditionele sigaretten en rookloze tabak … [e-sigaretten] bieden een kans op schadebeperking als rokers ze gebruiken als vervangers van sigaretten.”

Conclusie

Bij het vergelijken van e- sigaretten en sigaretten zijn er veel verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Je zou kunnen zeggen dat e-sigarretten beduidend beter zijn omdat deze veel minder schadelijke chemicaliën bevatten.

Elektrische sigaret online kopen?

Na het lezen van dit verhaal zin om een e-sigaret te proberen? Er zijn genoeg aanbieders online, zoals bijvoorbeeld de Primera https://www.primera.nl/assortimenten/e-sigaret

Wat vind jij ervan?

Leave a reply

HOSU
Compare items
 • Total (0)
Compare