Energie: tips om energie te besparen in huis!

Ik blijf een Nederlander en wanneer ik kan besparen dan is mijn interesse gewekt. Ik stap ook jaarlijks over van zorgverzekering. Besparen op energie in je huis is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu.
Het is ook niet zo moeilijk en sommige besparingen kun je gratis doen en voor andere moet je investeren.
Ontdek hieronder mijn tips om te besparen op jouw energie rekening.

  • Energie besparen in de keuken
  • Energie besparen op verlichting
  • Huishoudelijk apparaten
  • Energie besparen met slim verwarmen
  • Energie leveranciers vergelijken

Energie besparen in de keuken

Verassend genoeg kun je zelfs in de keuken energie besparen. Denk aan apparaten uit het stopcontact halen die niet gebruikt worden zoals magnetron, koffie automaat, waterkoker. Een andere tip is; gebruik een kleine pan op een kleine pit. Met een deksel voorkom je warmteverlies waardoor je minder energie hoeft te verbruiken.

Opwarmen is in de magnetron sowieso sneller dan in een oven en is het ook nog eens zuiniger.

Gebruik je een oven? Houd de deur zoveel mogelijk dicht en heb je de bakplaat niet nodig? Haal hem eruit, dit zorgt voor een betere luchtstroming.

Gebruik je de waterkoker en vul je hem altijd maximaal? Niet doen! Verwarm enkel dat wat je nodig hebt 🙂

Energie besparen op verlichting

Verlichting in huis staat regelmatig aan, er branden waarschijnlijk meer lampen dan je nodig hebt. Zonde! Door slim om te gaan met de verlichting in huis kun je flink besparen op je energie rekening.
Ik zou ook led lampen nemen in plaats van gloei lampen. Online zijn led lampen zo gekocht.

Behalve bovenstaande manieren zijn er nog natuurlijk andere om te besparen op energie. Isolering van je huis kan een flinke winst opleveren.

Energie leveranciers vergelijken

Om te weten bij welke energie aanbieder je het beste uit bent en waar je het minst betaald is het goed om online energie te vergelijken. Op bijvoorbeeld https://www.gaslicht.com/ kun je energie vergelijken en zie je ook welke kortingen en welkomstbonussen je ontvangt wanneer je overstapt op energie aanbieder.

Huishoudelijk apparaten

Mocht je huishoudelijke apparaten hebben die wat ouder zijn (voor 2000) is het slim om deze te vervangen. Ze zijn vaak energievreters en dit zie je terug op je energierekening. Wanneer je nieuwe apparaten gaat kopen let dan goed op de energielabels. Tip: energielabel A is niet altijd het zuinigst.

Volgens berekeningen van Milieu Centraal is een huishouden per jaar 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 100 euro per jaar! Drie kwart is te voorkomen door standby apparaten gewoon uit te zetten. Trek dus de stekker van de televisie uit als je hem niet gebruikt!

Energie besparen met slim verwarmen

In de winter is het fijn als je huis warm is maar desondanks is het mogelijk om te besparen op  verwarming.

Je kunt bijvoorbeeld je CV ketel beter afstellen en de CV pomp zo laag mogelijk te houden.
Slim omgaan met je thermostaat is een “slimme” manier om te besparen op je verwarming.

Ben je niet thuis of ga je naar bed? Zet je thermostaat laag. Is je huis al aardig opgewarmd? Zet de thermostaat een graadje lager dan gebruikelijk. Zo bespaar je jaarlijks al gauw zo een 70 euro!

Wat vind jij ervan?

Leave a reply

HOSU
Compare items
  • Total (0)
Compare