Ongebruikelijke tips om internet oplichting te voorkomen

For my English readers: be careful; agricolajandellellc.org is one big scammer.

“Te mooi om waar te zijn”. Deze woorden spoken door je hoofd wanneer je slachtoffer bent geworden van internet oplichting. Volgens de media komt het steeds vaker voor, wat ik gek vind omdat je zou verwachten dat mensen steeds waakzamer zijn omdat ze juist vaker horen over internet oplichting. Aan de andere kant, de criminelen worden ook steeds “beter” in hun vak.

Mij is het ook bijna overkomen. Ik was op zoek naar een leverancier van Crest. Dit is een product om tanden te bleken (als je het veilig wil doen) of klik hier voor Crest). Het is nu niet meer legaal in Europa vanwege strenge Europese wetten mbt waterstofperoxide en zelf bleken, daar kan Kassa.nl je meer over vertellen.

Hoe controleer je of een website betrouwbaar is?

De gebruikelijke tips:

 • Controleer of het een beveiligde verbinding is
 • Controleer de domeinnaam: bevat het geen spelfout? Bijvoorbeeld in plaats van bol.com> boll.com of geen bol.com maar nl-bol.com enzovoort
 • Controleer de betaalmethodes
 • Controleer de website op spel en taalfouten

Wie heeft mij op willen lichten? (Mijn verhaal)

Ze doen zich voorkomen als een professioneel bedrijf met een groot aanbod producten voor een zeer scherpe prijs. Prijs die veel lager ligt dan in Europa. Als geïnteresseerde vind je dit natuurlijk super interessant, je wordt verblind door de marges en winsten die je kan gaan maken! Waarom komen ze professioneel over?

 • De website ziet er professioneel uit, geen taalfouten
 • Hebben een adres, telefoonnummer en email adres
 • Via email contact ontving ik een professionele offerte
 • Hebben zelfs een linkedin pagina (Daidrick Harris zou de managing director zijn)

Mijn tips om te voorkomen dat je opgelicht wordt op internet

Controleer het adres door middel van Google Maps

Het adres van mijn potentiële oplichter is: “833 Campbell Hill Street NW Suite 283, Marietta, GA 30060”. Dit adres heb ik gegoogled en kwam ik uit op een plaatje in Amerika waarbij de streetview auto’s van Google nog niet langs zijn geweest. Waarschijnlijk is dit een bewust gekozen adres om te verhullen waar het bedrijf daadwerkelijk is gevestigd. Dit is natuurlijk nog niet perse een gegeven dat iemand je op wil lichten maar het is wel een signaal om in de gaten te houden.

Controleer waar het domein is geregistreerd en gehost

Ik ga er vanuit dat je gebruik maakt van de Google Chrome browser. Mocht dat niet zo zijn dan kun je vergelijkbare extensies opzoeken om het ook in jouw browser te gebruiken.

Installeer de volgende extensie:

IP Whois & Flags Chrome & Websites Rating

Wanneer je deze extensie hebt geinstalleerd, surf naar de website waar het omgaat, klik op het icoontje in je browser en bekijk waar het domein wordt gehost. Zoals je in mijn geval ziet is deze website gehost in India. Dat betekend dat de server in India staat. Dat is zeer ongebruikelijk wanneer een website opereert op de Amerikaanse markt.

Wat ook goed is om te checken is wie de eigenaar van het domein is. Dat kun je ook controleren via dezelfde Chrome extensie. Zie hieronder kort gifje hoe dat werkt. In mijn geval heeft de website eigenaar afgeschermd dat men kan zien wie de eigenaar is.

Controleer KVK nummer

Helaas is dit een Amerikaanse site dus ze hebben geen Nederlands KVK nummer. Mocht je wel te maken hebben met een Nederlands bedrijf dan dienen ze verplicht een KVK nummer op hun website te hebben staan (dit is een voorwaarde vanuit de Payment service providers om betalingen te kunnen accepteren).

Conclusie

We hebben hier te maken met

 • Website en communicatie zijn professioneel
 • Product aanbod is precies wat men zoekt, juiste prijs en onbeperkte voorraad
 • Amerikaanse bedrijf, zonder vindbaar adres
 • Domeinnaam en website zijn gehost in India
 • Betalingen mogen alleen geschieden per bank overschrijving (zo heb je geen enkele dekking of bescherming zoals je dat met PayPal wel krijgt bijvoorbeeld)

Een oplichter zal er alles aan doen om je te overtuigen dat zijn scam klopt en dat het allemaal betrouwbaar is. Het is aan ons om de red flags te spotten. Met bovenstaande tips kun je door een andere bril naar een website kijken en onthoud:

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn….

Wat vind jij ervan?

Leave a reply

HOSU
Compare items
 • Total (0)
Compare