Reis naar IJsland: tips en bezienswaardigheden

Op het wereld wijde internet staan al heel veel reis adviezen en tips over de ideale vakantie naar IJsland. In maart 2018 ben ik naar IJsland geweest zonder de beste voorbereiding, waardoor sommige experiences niet gegaan zijn zoals ik dat had willen zien. Daarom in deze blog post een paar korte maar essentiële tips om je reis naar IJsland nog magischer te maken.

Magisch IJsland in 5 dagen

5 dagen is te kort om heel IJsland te willen zien, om die reden hebben wij dan ook ons reisgebied beperkt tot het oosten, zuiden en westen van IJsland. Desalniettemin zijn daar ook heel veel mooie plekken waar je een geweldige indruk krijgt van IJsland. Hieronder omschrijf ik in willekeurige volgorde mijn ervaringen en tips om jouw reis nog leuker te maken!

Reykjavik

Onze reis begon in de hoofdstad van IJsland met als eerste een bezoekje aan Hallgrimskirkja. Deze kerk is 74,5 meter hoog en is het hoogste kerkgebouw van IJsland. Via de lift kun je naar de top van de hoge toren gaan en daar kun je van een mooi uitzicht genieten. Let op; het is dagelijks alleen geopend van 9:00 tot 17:00 uur. Dus hou daar rekening mee met je planning.

Buiten deze kerk om was Reykjavik voor mij niet echt meer de moeite waard en hebben wij niet al te veel tijd in deze stad besteed.

Blue Lagoon IJsland (mijn ervaring)


Duur maar wel de moeite waard. Met deze twee kwalificaties kan ik het beste mijn ervaring met Blue Lagoon beschrijven.

Ik denk dat je een bezoek aan de Blue Lagoon het beste kunt vergelijken met de Eiffeltoren in Parijs. Het is er super druk, ongelofelijk toeristisch maar als je in Parijs bent kun je het niet overslaan.

Wanneer je besluit om naar Blue Lagoon te gaan hou dan rekening met deze tips:

 • Reserveer vooraf! Maar een maximaal aantal personen kan tegelijkertijd worden toegelaten in het resort dus wees op tijd om je ideale dag en tijdstip te reserveren. Dat kan via Bluelagoon.com Ik weet niet waarom op de factuur slechts 9.999 staat, want wij betaalde ongeveer 60 euro per persoon voor tickets + nog wat extra voor de badhanddoeken, het totaal bedrag was rond de €250 voor 3 personen  🙂 
 • Badjas huren is niet nodig
 • Vergeet je gratis drankje niet te verzilveren
 • Naakt douchen?

Wij hebben een halve dag doorgebracht in het resort, dit was meer dan voldoende. Een badjas, handdoek, slippers en dergelijke hebben wij ter plaatste gehuurd maar indien je die bij je hebt kun je ze ook zelf meenemen. Bespaart je weer een paar tientjes.

Geysers

Met onze huur auto konden wij vrij reizen en hebben wij de geiser Geysir bezocht welke in het midden van IJsland ligt. Wat ik mij nog kan herinneren hier was de penetrerende geur die van de geisers afkomt, niet te doen! Maar ook dit went… dus mocht je iets ruiken, het zijn niet de rotte eieren in je rugtas 😉

Vervoer in IJsland (auto huren @Reykjavik airport)

Op het vliegveld kun je terecht bij meerdere auto verhuur bedrijven. Voor ons vertrek hebben wij ons wel georiënteerd naar online aanbieders echter vonden wij het niet noodzakelijk om online te reserveren. Auto huren is vooraf wel een stuk veiliger want mocht het een echt drukke dag zijn dan kan het voorkomen dat er geen auto’s of auto’s in je budget beschikbaar zijn.

Wij kregen dit KIA model mee. De kosten weet ik niet meer uit mijn hoofd, ik geloof dat we voor de 5 dagen huur we ongeveer 150 EUR moesten betalen. (De auto zag er bij het inleveren niet hetzelfde uit. Het modder en vuiligheid deden de auto van kleur veranderen 🙂

Tips:

 • Als het kan, reserveer online vooraf, hiermee voorkom je dat er geen autos beschikbaar zijn
 • Controleer je auto bij ontvangst op schade en maak er foto’s van. Mocht je in een betwisting zitten met de autoverhuurder dan heb je bewijs dat de schade al voor de verhuur aanwezig was

De beste watervallen in IJsland

Een van de mooiste bezienswaardigheden van onze trip waren de magische en indrukwekkende watervallen. De kracht die uit zo een waterval naar beneden klettert is ongekend en prachtig om te zien. Gelukkig is IJsland rijk aan watervallen. De watervallen die ik aanraad en die wij hebben bezocht zijn:

 • Seljalandsfoss
  • Een bekende en populaire waterval in het zuid oosten van Ijsland. De waterval is 63 meter hoog.
 • Skogafoss
  • 25 meter brede, 60 meter hoge waterval. Erg mooi en best een populaire plek onder toeristen.
 • Gullfoss
  • Ook wel de gouden waterval genoemd en het maakt onderdeel uit van de “Golden circle” wat het meest populaire gebied is onder toeristen.

Als fotograferen jouw ding is dan mag je een bezoekje aan deze watervallen niet overslaan!

Overnachten in IJsland: Hotel of Airbnb?

Wij hebben via airbnb.com een leuk appartementje in Reykjavik geboekt. Dit was onze thuisbasis. Helaas is dit achteraf niet slim geweest om te doen omdat we nu elke keer moesten terug rijden naar Reykjavik.

Tip: boek Airbnb’s of hotels die op de route liggen. Zo kun je in een korte tijd meer zien, heb je minder reistijd.

Ondanks dat het achteraf veel reistijd opleverde, het prachtige maan landschap waar je door heen road tript maakte een hele hoop goed!

Kosten reizen naar en in IJsland

Kosten. IJsland staat er om bekend dat het vrij prijzig is. Wat denk je dat ik betaald heb voor 3 thuis bezorgde BBQ chicken xxl pizza’s van Domino’s?

…..

…..

€98

I kid you not. 

Houdt er dus rekening mee dat je creditcard en bankrekening het niet zo leuk gaan vinden.

Tips om de kosten toch enigszins te beperken:

 • Wij kochten onze dagelijkse eten en drinken in de supermarkt en gingen niet elke avond uiteten.
 • Koop alvast drinken voor de road trip’s, hierdoor hoef je niet nog duurder te eten/ drinken bij de verschillende weg restaurantjes

Vliegtickets naar IJsland en WowAir

Wij hebben gevlogen met de IJslandse vliegtuigmaatschappij WoW Air. Dit is een lowbudget carrier die rechtstreeks naar IJsland vliegt. Dus wil je besparen op je vliegtickets? Kies dan voor Wow Air. Natuurlijk zullen de prijzen per periode verschillen, zie hieronder een indicatie van de prijzen als je in maart 2019 zou willen vertrekken.

Reisvideo

Ik heb van deze reis een video gemaakt. Het geeft je een veel betere indruk van de verschillende geisers, watervallen en de road trips. Ook komen er in de video plaatsen voor waar ik het hierboven niet over gehad heb. Enjoy!

 

Wat vind jij ervan?

Leave a reply

HOSU
Compare items
 • Total (0)
Compare