Tips om een goede zorgverzekering te kiezen en te besparen op je zorgkosten

  • Hoe kun je snel besparen op je zorgkosten?
  • Waar kun je zorgverzekeringen vergelijken?
  • Hoe kun je preventief zorgkosten besparen?

Elk jaar sta je weer voor de keuze. Should I stay or should I go. Met de toenemende zorgkosten en premies die we elk jaar betalen is het verstandig om de zorgverzekering jaarlijks te vergelijken of je kunt overstappen naar een verzekeraar met betere premie en met betere voorwaarden.

Hoe kun je snel besparen op je zorgverzekering?

Er zijn een aantal manieren waarmee je op een snelle manier je premie van je zorgverzekering kunt verlagen. Een van de snelste manieren is om je eigen risico te verhogen. Let wel op; dit is een overweging die je zelf moet maken. Gevolg van je eigen risico te verhogen is dat je zelf de zorgkosten die je in het aankomend jaar maakt zelf moet betalen tot een bepaald bedrag. In 2019 is de maximale eigen risico 885 EUR. Minimale verplichte eigen risico is 385 EUR. De besparing die je maandelijks hebt is ongeveer 220 euro per jaar.
Zorgpremie bij een maximale eigen risico met minimale dekking.

Zorgpremie bij een minimale eigen risico met minimale dekking.

Wanneer is het slim om de eigen risico te verhogen?

  • Als je weinig zorgkosten per jaar maakt
  • Als je het bedrag van 885 EUR hebt om te kunnen betalen wanneer er onverhoopt zorgkosten gemaakt worden.

Een andere manier om zorgkosten te besparen is om te controleren of je niet dubbel bent verzekerd. Dekt je reisverzekering ook sommige medische kosten? In dat geval hoef je dat niet aanvullend te verzekeren. 

Waar kun je zorgverzekeringen vergelijken?

Ok je bent eruit, je wil besparen op je zorgkosten. Wat dan? Dan ga je vergelijken natuurlijk. Waarom zelf alle websites afstruinen terwijl professionele websites dat al gedaan hebben namens jou! Een fijne site is die van zorgkiezer.nl
Je vult een aantal persoonlijke gegevens in en de site laadt alle verzekeringen in. Het is aan jou om te bepalen waar je waarde aan hecht, bijvoorbeeld welke aanvullende verzekeringen wil je vergelijken of wil je verzekeraars vergelijken waar je vrij kan kiezen naar welk ziekenhuis je kan?

Hoe kun je preventief zorgkosten besparen?

Een handige tip om zorgkosten te besparen is om wanneer je toch gebruik moet maken van de zorghulpverlening om eerst naar de huisartsenpost te gaan in plaats van de spoedeisende hulp. Bij de spoedeisende hulp betaal je namelijk eigen risico en bij de huisartsenpost niet. 

Maak gebruik van je huisarts. Kleine ingrepen zoals het verwijderen van een moedervlek zijn goed mogelijk door huisartsen. Zodra de huisarts je naar een specialist verwijst betaal je eigen risico. Medicatie en behandelingen die de huisarts voorschrijft vallen wel onder je eigen risico.

Je kunt gebruik maken van preventieve zorg, onder het motto voorkomen is beter dan genezen. Verschillende preventieve zoals medicijnen om te stoppen met roken worden volledig vergoed door sommige verzekeraars.  Kijk ook eens naar alternatieve medicatie zoals CBD olie.

Mocht je daar voor in aanmerking komen dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Deze toeslagen zijn inkomensafhankelijk en verschillen per situatie.

Is je eigen risico voor dit jaar al volledig opgemaakt? Goed, dan betaald vanaf nu de zorgverzekeraar je medische kosten. Je zou dan het eind van het jaar nog extra medicatie kunnen bestellen wat je het aankomend jaar ook nog nodig hebt. Zo gaat het niet af van je nieuwe eigen risico en hoef jij die kosten niet te betalen.

Wat zijn jouw ervaringen met een goede zorgverzekering te kiezen?

Heb jij nog interessante tips om te besparen op je zorgkosten of het verlagen van je premie?  Is er een vergelijkingssite die wij in dit overzicht missen waar jij hele goede ervaringen mee hebt? Laat het mij weten!

Wat vind jij ervan?

Leave a reply

HOSU
Compare items
  • Total (0)
Compare