Waar moet je aan denken als je gaat verhuizen naar het buitenland?
Emigreren of verhuizen naar het buitenland ken je misschien van TV programma’s als “Ik vertrek”. Desalniettemin is het de laatste tijd steeds populairder om naar het buitenland te verhuizen, dat blijkt ook uit cijfers van het CBS.
Wat je beweegredenen ook zijn, wanneer je naar het buitenland wil verhuizen moet je met veel dingen rekening houden.
Wanneer je je zelf wil vestigen buiten de Nederlandse landgrenzen moet je een lange adem hebben en een diepe portemonnee. Verhuizen binnen de EU is goedkoper dan wanneer je je geluk beproeft daarbuiten.
Voordat je allerlei zaken begint te regelen moet je eerst uitzoeken of je je wel mag vestigen in een bepaald land. Je moet aan strenge eisen voldoen, zoals een eigen inkomen hebben, geen ziektes meedragen die besmettelijk zijn en niet in aanraking zijn geweest met justitie.
Wat gebeurd er met je nationaliteit?
Als je emigreert behoud je de Nederlandse nationaliteit en moet je je paspoort elke vijf jaar vernieuwen. Wanneer je een andere nationaliteit aanneemt of zelf afstand doet, van de Nederlandse nationaliteit, vervalt deze. Houdt rekening met het aanvragen van de juiste visums.
Waar moet ik belasting betalen?
Wil je naar het buitenland verhuizen om aan de fiscus te ontsnappen? Bad idea. Hier zijn ook strenge eisen aan gebonden. Wanneer je bijvoorbeeld slechts voor een jaar weg gaat wordt je alsnog gezien als inwonend in Nederland en mag je aan de Nederlandse belastingdienst je belastinggeld betalen. Check dit dus goed vooraf met de belastingdienst.
Welke verzekeringen heb je nodig?
Je verplichting om premie voor je zorgverzekering te betalen vervalt met als keerzijde dat je er ook geen gebruik meer van kan maken. Je opgebouwde ww-uitkering wordt behouden en mocht je je baan verliezen dan kun je in het land, mits Nederland er een verdrag mee heeft, daar je uitkering genieten. Buiten de EU is dit anders en niet naar alle landen kun je de opgebouwde uitkeringen meenemen.
Huis, auto, en diploma
Waarschijnlijk kun je het al raden. Een emigratie of verhuizing heeft ook gevolgen voor je woning, je auto en je diploma
Je woning wordt bijvoorbeeld als een tweede woning gezien en zal belast worden in box 2 (je gaat meer belasting betalen.
Afhankelijk of je je auto wil meenemen zijn daar ook weer consequenties voor. Je auto verschepen zijn ook extra kosten waar je rekening mee moet houden.
Je diploma is niet in elk land geaccepteerd. Je zou je diploma kunnen laten internationaliseren via https://www.nuffic.nl/
Praktische tips wanneer je verhuist naar het buitenland
Onderzoek wat de normen en waarden van het nieuwe woonland zijn en of de cultuur bij jou past. Je kunt via internet contact zoeken met locals om in aanraking te komen met echte locals.
Zonder de taal kom je nergens. Het is niet perse nodig dat je de taal vloeiend spreekt maar het helpt wanneer je de basis vocabulaire van het land kent.
Hoe regel je de verhuizing?
Handige sites om verder te lezen over verhuizen naar het buitenland zijn https://sirelo.nl/advies/verhuizen-buitenland/ en op de site van de Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-meenemen-naar-buitenland/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-regelen-als-ik-ga-emigreren
Verhuis je binnen Nederland of België?
Dat kan natuurlijk ook! In plaats van het zelf te doen is het soms makkelijker om het uit te besteden. Dat kan eenvoudig via de website http://verhuisfirma123.be (voor verhuizingen binnen België).