Wat is een virusscanner en hoe beschermt het je?

Na het lezen van mijn VPN artikel weet je inmiddels dat het belangrijk is om goed beschermd te zijn. Behalve VPN’s zijn er natuurlijk ook virus scanners. Een anti- virus scanner is verkrijgbaar in verschillende soorten. In essentie scant een virus scanner je harde schijf op schadelijke bestanden. Kort gezegd is het doel van een virus scanner om je computer te beschermen van aanvallen en voor schadelijke bestanden.

Hoe werkt een virus scanner?

Eigenlijk werkt een virusscanner op een vrij ouderwetse manier, namelijk: het matchen van bekende virussen met gevonden bestanden op je computer. Zodra een virusscanner een bestand op je computer gescand heeft zal het vergelijken met de database die bekend is bij hen. Als het gevonden bestand overeenkomt met een virus in de database zal het je waarschuwen en is de virus bevestigd. Dus de mate van veiligheid hangt af van de de database die een virus scanner heeft opgebouwd. Zodra een virus is gedetecteerd zal het het bestand isoleren zodat het geen verdere schade kan aanrichten aan je computer of je gegevens.

Virus scanner database

Vaak herken je niet aan een bestand wat je download of installeert dat het schadelijke intenties heeft. Het bestand is immers afkomstig uit een email van een bekende of je download het van een bekende website. De boven genoemde manier van werken met een database speelt een belangrijke rol in het tijdig spotten van zulke bestanden.

Hoe snel een virusscanner een schadelijk bestand identificeert, de schade is vaak enorm. Het bestand, de virus, verspreidt zich supper snel in je systeem en infecteert vaak enorm veel bestanden.

Hoe vaak moet je een virus scanner updaten?

Omdat we nu weten hoe een virusscanner werkt en hoe de bekende virussen worden opgeslagen in een database doe je er goed aan om de updates regelmatig uit te voeren. Je kunt op sommige computers instellen dat de virusscanner wordt geüpdatet wanneer jij je computer afsluit of juist wanneer je voor het eerst weer contact hebt met internet.
Wat gebeurd er wanneer een virus scanner een schadelijke aanval detecteert?
Wanneer een bestand op je computer overeenkomt met een bekende virus zal de virusscanner het bestand:

  • Verwijderen
  • In quarantaine zetten
  • Onschadelijk maken

Schadelijke bestanden zullen worden gerepareerd en herstelt ze in hun oorspronkelijke staat en zet de bestanden terug op de juiste locatie. Mocht de virusscanner niet in staat zijn om het bestand te herstellen dan zal het in quarantaine geplaatst worden zodat jij er nog zelf naar kunt kijken. Het plaatsen in quarantaine voorkomt ook weer verdere schade aan je computer.

Welke virusscanner kopen?

Een van de bekendere virusscanner op de markt zijn Norton, Bitdefender, McAfee, AVG en Panda.
Ik denk dat je met geen van deze virusscanners een slechte hebt. Je kunt vaak voor een langere tijd een virusscanner abonnement afsluiten waardoor je ook weer iets goedkoper uit bent.

Virus scanner voor een Mac?

Tot voor kort bestond het idee dat een Apple computer geen virus kon krijgen, maar niets is minder waar. Omdat de Apple computers steeds populairder worden zijn ze ook meer in trek bij hackers. Lees verder op computertotaal een leuk artikel hierover.
Bovengenoemde virusscanners bieden ook bescherming voor Mac computers. Ik moet bekennen dat ik op mijn Mac computer ook geen virusscanner had geïnstalleerd maar dat zal na het afronden van dit artikel wel veranderen!

Wat vind jij ervan?

Leave a reply

HOSU
Compare items
  • Total (0)
Compare