Waarom moet je een EHBO Koffer kopen en waar moet je op letten bij het kopen

 • Waarom zou je een EHBO koffer kopen?
 • Wat zijn de eisen van een EHBO koffer?
 • Wat zit er eigenlijk in een EHBO koffer?
 • Waar kun je EHBO koffers kopen?

Of je het nou voor thuis, voor je werk, je stichting of je (sport) vereniging nodig hebt. Het is belangrijk om een EHBO koffer te hebben. Zoals het spreekwoord luidt; een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom dien je ook goed voorbereid te zijn.

Er zijn verschillende soorten EHBO koffers te koop voor verschillende situatie. Lees in dit artikel het belang van een EHBO koffer, wat de eisen zijn aan koffers (wist je dat de inhoud van een EHBO koffer kan verlopen?), wat hoort en wat zit er nou in een EHBO koffer en mocht je er nog geen hebben, waar kun je die kopen? (Spoiler: let op het CE keurmerk)

Waarom zou je een EHBO koffer kopen?

EHBO, eerste hulp bij ongelukken. Wie kent dat spreekwoord niet? Zou je wanneer er iets naars gebeuren weten hoe je hulp moet bieden, kun je bijvoorbeeld een Heimlich-greep bij iemand uitvoeren? Om niet voor verassingen te staan en om goed voorbereid te zijn wanneer een ongeluk gebeurd is het belangrijk dat je een EHBO koffer tot je beschikking hebt. 

Wat zijn de eisen van een EHBO koffer?

Er is geen wet die aangeeft dat een EHBO koffer bepaalde items verplicht moet hebben. Dat is compleet afhankelijk van de plaats waar de EHBO koffer gebruikt gaat worden. Een EHBO-koffer is een goed begin, echter is het meer dan enkel een koffer op de juiste plaats hebben. Men moet namelijk in een situatie ook:

 • Het slachtoffer kunnen geruststellen
 • Hulpdiensten contacteren en inschakelen
 • Pleisters plakken
 • Tekenbeten behandelen
 • Verband toepassen
 • Stabiele zijligging toepassen
 • Reanimeren

Mocht dit allemaal eng klinken dan is het geen gek idee om een EHBO cursus te nemen. Tijdens zo een cursus leer je wat je moet doen in welke situatie.

Wat zit er eigenlijk in een EHBO koffer?

EHBO koffers zijn er in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van de plaats waar je de EHBO kit gaat gebruiken bestaan er richtlijnen, opgesteld vanuit het Oranje Kruis. Er is echter geen wet die bepaald wat verplicht in een koffer thuishoort.

Er is wel een verdeling tussen de specifieke situaties, zo zijn er vier categorieën: Basis (voor thuis), sport, bedrijven en eerste hulp (bij noodsituaties en in het verkeer). Voor elke situatie is de inhoud van de koffer anders. Je kunt je voorstellen dat de koffer inhoud van een thuis situatie anders is dan bij een nood situatie. Hier lees je de complete inhoud per situatie: https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/ehbo-in-een-notendop/ebho-koffer-wat-heb-je-nodig/item121803

Note: het is van belang om op zijn tijd de inhoud van je koffer na te kijken. Sommige producten kunnen namelijk overdatum raken. Ik hoop van harte dat de spullen uit jouw koffer ook over datum zijn geraakt, dat betekend dat je ze niet veel hebt hoeven te gebruiken. De gemiddelde houdbaarheid is tussen de 3,5 en 5 jaar. 

Waar kun je EHBO koffers kopen?

EHBO koffers kun je online kopen bij bijvoorbeeld onderstaande webshops:

 • https://www.ehbo-koffer.nl
 • https://www.vipermedical.nl/sanaplast-ehbo-bhv-koffers

Let bij het kopen van een koffer op of de verkoper een CE-markering heeft. Dit is een keurmerk wat aangeeft dat het voldoet aan de minimale Europese eisen voor veiligheid, gezondheid en milieu.

En zoals altijd, check online reviews voor je iets koopt en mocht je twijfelen dan kun je ook mijn tips om internet oplichting te voorkomen gebruiken.

Wat vind jij ervan?

Leave a reply

HOSU
Compare items
 • Total (0)
Compare