Wat te doen bij huisschade?

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, schade aan je huis door brand of storm. Toch is het wel iets wat je nooit uit kan sluiten. Wanneer het zich dan voordoet is het alleen maar ellendiger als je niet goed verzekerd bent. Een verzekering afsluiten is ook niet altijd even makkelijk, want er is zoveel keuze en zoveel termen waar je soms niets van snapt. We geven daarom hieronder een kort overzicht van welke verzekeringen je af zou kunnen sluiten bij schade aan je huis.

Inboedelverzekering

Deze verzekering wordt vaak afgesloten door huiseigenaren. De naam zegt het eigenlijk al. Deze verzekering staat garant voor het beschermen van je spullen tegen brand, storm of diefstal. Wanneer een van de genoemde situatie zich voordoet krijg je een vergoeding waar je vervangende spullen van kunt kopen. Daarmee is echter nog niet alles gezegd, want niet elke verzekeraar heeft waarde garantie. Wanneer de verzekeraar hier wel garant voor staat, zal het gehele schade bedrag uitbetaald worden. Dit is natuurlijk wel zo fijn na alle ellende. Je bent dus nooit onderverzekerd in dat geval. Voor het afsluiten van een inboedelverzekering is daarom verstandig dat je je goed inleest en met dit soort zaken rekening houdt.

Opstalverzekering

Niet alleen je spullen kunnen door een brand of storm erg beschadigd raken. Ook je huis kan ernstige beschadiging ondergaan en met het verzekeren van je spullen is je huis dan nog niet gered. Een opstalverzekering kan daarin een uitweg bieden. Ook hier is het verzekeren van je huis niet per se waarde garant en let hier dan ook goed op! Bovendien is het natuurlijk fijn als je bij je verzekeraar ook een team aanwezig is die snel en professioneel de schade van je huis kunnen bepalen en goed kunnen repareren. Indien je dit liever zelf regelt is natuurlijk ook een optie, maar na alle ellendige omstandigheden is het ook volkomen begrijpelijk dat je het snel wilt afhandelen.

Varianten binnen de verzekering

Binnen de twee verzekeringen maken verzekeraars vaak ook onderscheid in meerdere varianten. Bij elke variant hangt er vaak ook een ander prijskaartje aan. Een allrisk verzekering is vaak de optie waarbij alles gedekt is en je dus niet snel voor verassingen komt te staan wanneer een dergelijke situatie zich voordoet. Mocht je dit nou echt te duur vinden, dan kun je de basis verzekering vaak wel aanvullen met extra dekkingen die voor jou relevant zijn. Weet daarom goed van te voren wat je vergoed wil hebben en wat niet. Bedenk daarbij ook dat wat nu zo onbelangrijk lijkt, in zo’n situatie ineens heel veel persoonlijke waarde kan krijgen. Je kan wat dat betreft beter iets teveel verzekeren dan te weinig, zodat je niet tekort komt.

Wat vind jij ervan?

Leave a reply

HOSU
Compare items
  • Total (0)
Compare